La ciutat ferida

 

L’esclat de la guerra civil (1936-39) comportà que afloressin profundes tensions socials, acumulades durant segles. Una de les conseqüències de la nova situació sorgida arran del conflicte fou la destrucció de patrimoni artístic i religiós. Tot i que no era un fenomen nou, va adquirir unes dimensions fins llavors mai vistes. En termes qualitatius i quantitatius, les pèrdues van resultar irreparables. Com altres ciutats catalanes, Manresa -amb un important patrimoni religiós d’època medieval i barroca- veié com el seu paisatge urbà es transformava en qüestió de mesos, no tan sols com a resultat de l’espontaneïtat del moment, sinó també com a conseqüència d’accions conscients i planificades.

La destrucció de set edificis de culte, entre esglésies i convents, fou el balanç més visible, però no pas l’únic, de l’onada anticlerical desfermada durant el conflicte. El valor del patrimoni artístic com a transmissor de continguts i com a element de la memòria col·lectiva n’explica no només la destrucció de què fou objecte durant la guerra, sinó també l’intent d’apropiació de què fou objecte per part del franquisme, a través d’una política de “reconstrucció” al servei de la ideologia del règim.

En línia amb els objectius de l’Espai Memòries,  aquest web pretén suscitar una reflexió sobre el valor del patrimoni, des d’una perspectiva històrica i contribuir a la investigació d’uns fets de la Guerra Civil molt rellevants. D’acord amb aquesta premissa, no només ofereix una visió de conjunt d’allò que succeí –i del context que ajuda a explicar-ho-, sinó que fa aportacions de considerable interès:

 

 

 

"La ciutat ferida. Manresa, 1936-1937" és una exposició sobre la destrucció de l’art durant la Guerra Civil que es va poder visitar a l’Espai Memòries del Museu Comarcal de Manresa durant la tardor de l'any 2012.

El muntatge va oferir una visió de conjunt de la destrucció del patrimoni religiós durant la Guerra Civil a la capital del Bages i de la posterior instrumentalització que el règim franquista féu del record d'aquesta destrucció.
La mostra va incloure un recull d'imatges, documents i diferents entrevistes -en àudio i en vídeo- de persones que van ser testimonis d'aquesta destrucció.
Va ser una exposició organitzada de manera conjunta per l'Associació Memòria i Història de Manresa, el Museu Comarcal de Manresa i l'Ajuntament de Manresa.