Inauguració expo Mauthausen

10 de maig a les 8 del vespre

Inauguració de l'exposició

Mauthausen. Crònica gràfica

A l'Espai Memòries-Museu Comarcal de Manresa

Selecció de 80 fotografies dels fons històrics que l’Associació Amical de Mauthausen i d’altres camps d’Espanya va dipositar al Museu d’Història de Catalunya corresponents a una col·lecció de negatius provinents dels camps de concentració nazis de Mauthausen i Gusen (Àustria). Algunes d'aquestes fotografies van ser utilitzades com a testimoni contra els nazis en els judicis de Nuremberg, l’any 1946. A través d’aquests documents es desvela un dels episodis de barbàrie i horror més punyents i impressionants de la història contemporània mundial, del qual van ser víctimes milions de persones d’arreu d’Europa, entre elles més de deu mil republicans catalans i espanyols.

La selecció d’imatges reproduïdes no pretén ser un testimoni global de l’univers dels camps de concentració, sinó només una mostra de com l’organització nazi utilitzava la fotografia a la seva conveniència, tant com a instrument burocràtic com científic o de propaganda. L’acte fotogràfic era un dret exclusiu de l’administració.

Les fotografies escollides s’han inclòs en funció de la seva utilitat com a documents històrics que poden transmetre informació i permeten il·lustrar i comprendre certs aspectes de la història de la deportació.

Aquesta exposició també és un reconeixement als republicans espanyols deportats a Mauthausen i altres camps i un intent de retornar-los el protagonisme en la memòria històrica, com a lluitadors contra el feixisme i víctimes del nazisme.

L'exposició es podrà visitar del 10 de maig al 24 de juny.

Horaris:Dissabtes de 10 a 14 i de 17 a 20
Diumenges i festius de 10 a 14.    Altres dies, visites concertades