Sortida al MUME

Benvolguts, benvolgudes,
Des de l'Espai Memòries us convidem a la sortida:

RECORDS DE L'EXILI: Museu Memorial de l'Exili, platja d'Argelers i Maternitat d'Elna

Visita realitzada el diumenge 2 de juny

 

Un autocar amb 56 persones va viatjar aquest passat diumenge 2 de juny a la Jonquera per visitar el Museu Memorial de l’Exili (MUME) i participar en l’activitat que proposa aquest museu amb el nom de “Records de l’Exili”.

La visita va consistir en una visita guiada al MUME en què es va situar històricament i geogràficament el conflicte bèl•lic de la Guerra Civil es i va donar informació concreta de l’exili de 1939. La museografia i el material gràfic de l’exposició permanent del museu facilita l’empatia amb els fets i permet obtenir una visió global del conflicte.

A continuació es va visitar la Platja d’Argelers on milers de persones van ser tancades en un camp de concentració en el context de l’exili espanyol i català. I a partir de la 1 del migdia es va visitar la Maternitat d’Elna on, amb la iniciativa d’Elisabeth Eidenbenz, la Creu Roja Suïssa va organitzar una maternitat per tal de millorar les condicions de les dones embarassades, parteres i nadons que es trobaven al camp de concentració d’Argelers. A la Maternitat d’Elna es va poder conèixer aquesta història emotiva i valenta que mostra que, enmig de l’horror de la guerra, l’ésser humà pot arribar a crear un espai d’esperança, vida i solidaritat per sobre de les ideologies.

 

Durant la sortida, diversos participants van explicar les històries de vida de familiars seus que havien estat al camp d’Argelers o que van patir l’exili en una forma o altra. Tant pel contingut de la visita com per aquestes aportacions, la sortida va resultar molt emotiva i enriquidora.

 

La visita es va organitzar en el marc de la tercera temporada de l’Espai Memòries, que enguany tracta el tema de l’Exili. El MUME, com l’Espai Memòries del Museu Comarcal de Manresa, formen part de la Xarxa d’Espais de la Memòria de la Generalitat de Catalunya.

 

La sortida va ser organitzada per l’Ajuntament de Manresa i el Museu Comarcal de Manresa, amb la col•laboració de l’Associació pel MCM, l’Associació Memòria i Història de Manresa, el Centre d'Estudis del Bages, el Cercle Artístic i Òmnium Bages.