El retrovisor

EL RETROVISOR

Cicle de vídeo: Memòria històrica en moviment.

Espai Memòries. Laboratori del Segle XX presenta una programació de pel•lícules i treballs artístics a l'entorn d'aspectes de la memòria històrica i que tenen com a base metodologies experimentals de treball. 

Per mitjà d'indagar en fets del passat col•lectiu de diferents contextos i comunitats socials, es tracta d'un conjunt de treballs que exploren les implicacions culturals, polítiques, econòmiques i pedagògiques que té l'exercici d'investigar i construir representacions de la història i la memòria.

Les quatre projeccions tindran lloc al llarg dels mesos de març, abril i maig de 2011, i es comptarà amb els respectius autors i amb especialistes per a la presentació de cada sessió. El cicle es desenvolupa en paral•lel a la realització dels primers projectes de producció pròpia de l'Espai Memòries, dels que se'n presentarà el resultat amb una exposició el 9 de juny al mateix espai.

 

 

 

 

  • Dijous, 31de març. 20.30h. 
    Alba Mayol Curci i Álvaro Ramírez
    DADES PER A LA NAVEGACIÓ
    80'. 2010. V.O.Català

    Presentació i debat amb els autors.

    A partir de mostrar el testimoni de persones que van formar part de la Lleva del 41 -coneguda com la Quinta del Biberó- i de persones que van viure l'exili després de la Guerra Civil, Dades per a la navegació és un exercici d'afirmació de la vida de persones que no només varen jugar un paper actiu en el desenvolupament d'un esdeveniment central en la història de la nostra comunitat, sinó que no s'han sentit mai reconegudes per part d'aquesta. El seu present és l'aportació més eloqüent a un passat comú, el qual ja ha estat objecte de freqüents relats i reivindicacions polititzades i esbiaixades. 
    Alba Mayol Curci i Álvaro Ramírez formen el col•lectiu Cooperativa General Humana, el qual té per finalitat el desenvolupament de projectes artístics en relació amb agents socials diversos. L'entrecreuament de realitat i ficció els serveix per a l'articulació de relats crítics i que s'allunyen de l'autocomplaença.
    Fins el dia 26 d'abril també es pot veure a l'Espai Memòries el projecte d'Alba Mayol Curci, Anamnesi/ Cartografies, 2009.


  • Dijous, 28 d'abril. 20.30h.
    María Ruido
    PLAN ROSEBUD. Primera parte: La escena del crímen.
    114'. 2008. V.O.S.Espanyol, Anglès, Gallec.

    Presentació i debat amb l'autora.

    La primera part del projecte Plan Rosebud és un exercici de qüestionament de les iniciatives institucionals a l'entorn de la memòria històrica, a partir de posar en relació llocs, lleis i polítiques de diferents contextos com son el gallec, l'espanyol, l'anglès i el francès. Tal i com anuncien les paraules d'obertura: "Aquesta és una pel•lícula sobre la producció de la història i la història de la producció. Sobre la història de la producció de les imatges i dels relats històrics... Aquest és un conte sobre com els documents esdevenen monuments... Un conte de fantasmes sobre memòries i oblits, i sobre l'ús de les veus d'altres, encara que aquests estiguin morts".
    María Ruido és artista, realitzadora de vídeo, investigadora i productora cultural. Desenvolupa projectes interdisciplinars sobre l'elaboració social del cos, els imaginaris del treball i els mecanismes de construcció de la memòria en relació a les narracions de la història.
    Del 28 d'abril al 26 de maig es podrà veure a l'Espai Memòries la segona part del projecte, PLAN ROSEBUD 2: Convocando a los fantasmas. 120'. En l'horari d'obertura del Museu Comarcal.
  • Dijous, 12 de maig. 20.30h.
    Hito Steyerl
    JOURNAL n.1 – AN ARTIST'S IMPRESSION [Noticiari n.1 – La impressió d'un artista]
    21'. 2007. V.O.S.Espanyol
    NOVEMBER [Novembre]
    25'. 2004. V.O.S.Català

    Presentació i debat amb Montserrat Romaní, productora cultural.

    Hito Steyerl és una de les autores que ha reflexionat amb més lucidesa sobre aspectes narratius de la memòria històrica, amb la producció de treballs documentals que analitzen críticament el paper del testimoni i del muntatge cinematogràfic com a elements per produir "veritat".
    Journal n. 1 tracta sobre la reconstrucció d'un noticiari perdut que es va enregistrar a Sarajevo dos anys després de la Segona Guerra Mundial i en un moment de modernització de la Iugoslàvia comunista, a partir del record visual que en tenen a dia d'avui diferents testimonis i la mà del dibuixant Arman Kulasic.
    November té com a punt de partida la vida d'Andrea Wolf, amiga de l’autora, assassinada l’any 1998 com a terrorista kurda a l’est d’Anatolia. Aquest assaig qüestiona, a partir del joc entre ficció i realitat, els llocs comuns del terrorisme, mitjançant una reflexió sobre els gestos que defineixen la construcció de mites i icones “revolucionàries” i, especialment, entorn de la representació de la dona militant
    Hito Steyerl és videoartista i autora de nombrosos textos teòrics en els camps de l'assaig documental i la crítica poscolonial. Els seus principals focus d'interès son la globalització cultural, la teoria política, el feminisme i la migració. 
  • Dijous, 26 de maig. 20.30h.
    Jeremy Deller i Mike Figgs
    THE BATTLE OF ORGREAVE [La batalla d'Orgreave]
    62'. 2001. V.O.S.Espanyol

    Presentació i debat amb Carles Guerra, artista, crític d'art i director de La Virreina Centre de la Imatge.

    Col•laboració entre l'artista Jeremy Deller i el cineasta Mike Figgs per a la producció d'una espectacular re-escenificació històrica -un re-enactment- de l'enfrontament que es va tenir lloc a Orgreave arran del tancament de la mina de carbó l'any 1984, en el marc de les disputes entre la Unió Nacional de Miners i el govern anglès. Més de 800 persones, algunes de les quals antics miners i policies que varen participar a l'enfrontament, així com membres d'associacions de re-escenificació de batalles de tot Anglaterra, participen en la reconstrucció col•lectiva d'aquest conflicte de la història recent.
    Jeremy Deller és artista. Els seus projectes impliquen usualment la col•laboració amb grups de persones, amb la producció de treballs amb càrrega social i política. Mike Figgs és director de cinema, guionista i compositor.