Projecte Manresa-Mauthausen

"Projecte Manresa-Mauthausen" a l'Espai Memòries del Museu Comarcal de Manresa

El 31 de març de 2016, a les 7 de la tarda, es va inaugurar a l’Espai Memòries del Museu Comarcal l’exposició “Projecte Manresa-Mauthausen" que recull el conjunt de tasques realitzades per alumnes dels Instituts Pius Font i Quer i Lluís de Peguera de Manresa entorn al que va significar l’holocaust, i el que va passar a Mauthausen on van estar confinats molts republicans catalans i espanyols.  El projecte s'inicià amb la participació dels alumnes en la commemoració del centenari natal de l’escriptor manresà Joaquim Amat-Piniella (1913-1974), i s'ha materialitzat amb el viatge als camps de concentració d’Ebensee i de Mauthausen-Gusen, participant anualment en la trobada Internacional d’Homenatge als Deportats dels Camps d’Extermini i a través de diverses accions a l'aula i al carrer. Els dos instituts formen part de la Xarxa Mai Més d'Instituts de Catalunya per la prevenció del feixisme impulsada per l'Amical de Mauthausen.

La mostra, que es podrà visitar fins el 8 de maig dóna a conèixer les accions i les reflexions fetes per aquests alumnes amb la voluntat de compartir-les amb tota la ciutadania. Però sobretot s'hi pot palpar la seva reflexió al voltant de la condició humana: la dignitat de la persona, la llibertat, el respecte, l’expressió del Mal, la tossuda recerca del bé, de la bellesa i de la justícia.

Programa d’activitats “projecte Manresa- Mauthausen”

-Dijous 31 de març a les 18 h: Presentació per als docents de la Xarxa Mai Més

-Dijous 31 de març a les 19 h:Inauguració de l’Exposició

-Diumenge 24 d’abril a les 18.30 h: Projecció del film “El hijo de Saúl”,  a la Sala Auditori de la Plana de l’Om a càrrec de Cine Club Manresa.

-Divendres 6 de maig al matí: Trobada de la Xarxa Mai Més d’Instituts de Catalunya.

-Dissabte 7 de maig al matí: Sessions d’estudi, Xerrades – col·loqui sobre l’holo­caust, l’exili i les deportacions: Rosa Toran: “25 anys de Montserrat Roig”; Pol Torres: “Joan Poch Sardà, quan el nom esdevé un número”; Quim Aloy, Alejandra Ibarra i Ariadna Moyano sobre De­portats manresans i bagencs; Joan Carrió “Records d’infant”; Alumnat d’instituts: Viatjar als camps.

-Dissabte 7 de maig, a les 19 h: “Les Veus de l’Exili”, Lectura dramatitzada amb acom­panyament musical de poemes a càrrec del Grup de Teatre dels Carlins, per la inter­pretació, acompanyats per músics dels instituts

 

Aquest projecte pedagògic compta amb la col·laboració de l’Amical Mauthausen i de l’Ajuntament de Manresa, a través de les Regidories d’Educació i Cultura.

 

Enllaços d'interès:

https://allunyament.wordpress.com/espai-memories/exposicio/

http://www.manresa.cat/web/noticies/2430-dema-el-museu-comarcal-inaugura-l-exposicio-projecte-manresa-mauthausen-