Néixer a Manresa 1930-1960

NÉIXER A MANRESA (1930-1960)

Temporada 2017

L’Espai Memòries del Museu Comarcal de Manresa   donarà el tret de sortida a la seva nova temporada que en aquesta edició  portarà per nom “Néixer a Manresa 1930-1960” i  girarà entorn la recuperació de la memòria històrica  dels naixements a Manresa entre els anys 1930 i  1960.

La temporada transcorrerà de març fins a juny i  durant la primera fase es realitzaran diferents ta

llers de memòria oberts a totes les persones que  vulguin aportar els seus coneixements i vivències  entorn els naixements durant el període  1930-1960.  A través dels tallers es pretén anar  creant progressivament una exposició a partir de les  motivacions, interessos i aportacions de les persones que hi participin. Amb aquesta forma de treball es busca que les persones interessades en la temàtica construeixin un espai participatiu on generin un coneixement col·lectiu, propiciant l’aportació de coneixement i testimonis, la reflexió, la crítica i la creativitat

L'amplitud de la temàtica és molt gran i en els tallers es podran tractar, entre d'altres, aspectes com l'embaràs, el part, el primer any de vida, la mortalitat infantil, els llocs de naixement, l'ofici de llevadora o ginecòloga, els rituals entorn l'embaràs, l'avortament, els infants abandonats o els drets de la dona i de la maternitat. Tot i el context temporal proposat com a centre del treball, la reflexió acceptarà i s’obrirà també a considerar els debats del present sobre aquest entorn.

Amb els tallers de memòria i l'exposició es pretén recuperar la memòria dels naixements des d'una perspectiva transversal treballant visions com la històrica, sanitària, antropològica, social i cultural. Això ha de permetre que en el projecte hi participin persones provinents de diversos àmbits socials i laborals, com ara llevadores i persones del món de la infermeria i del treball social, per exemple.

Els tallers de memòria seran els dimecres dies 22 de març, 5 d'abril, 19 d'abril i 3 de maig a les 11h del matí i tots ells, igual que totes les activitats del projecte, seran a l'Espai Memòries.

El projecte es presentarà públicament el 30 de març a les 19h, amb la presència de la regidora de cultura Anna Crespo, amb una taula rodona entre les coordinadores de la temporada Conxita Parcerisas, Pilar Priego i Francesc Comas.

Per altra banda a finals d'abril s'inaugurarà una instal·lació amb obres de l'artista Dolors Puigdemont (amb la col·laboració del CACIS El Forn de la Calç) , que complementarà el projecte de memòria històrica aportant-hi una interpretació des de l’àmbit de la creació artística.